دنیای روانشناسی » روانشناسی » ۶ عادت ذهنی که اعتماد به نفس شما رو میکشه! قسمت اول

۶ عادت ذهنی که اعتماد به نفس شما رو میکشه! قسمت اول

دوست دارید امسال اعتماد به نفس بیشتری نسبت به خود و آنچه را که می خواهید ارائه دهید را داشته باشید.

عادت دارید که همیشه موفقیت های دیگران را تحسین کنید به جای اینکه به دنبال آرزوها و اهداف خود و روش درست کردن زندگی باب میل خود باشید؟

بهترین روش برای شروع یک احساس خوب در مورد خودتان، توجه به عادات روحی و روانی خودکاری است که باعث می شوند که شما احساس خوبی نداشته باشید.

با  آگاهی و تمرکز بر روی تغییرعادت های قدیمی روزمره خود، شما می توانید راه های جدید مثبتی در ذهن خود ایجاد کنید. مغز ما داراری ظرفیت تغییر سلول های مغزی است به این معنی که تمرین و تمرکز بر روی فکر و عمل جدید ،حتما سلول های عصبی شما و مسیر آنها را تغییر خواهد داد.

این مقاله ” ۶ عادت ذهنی که اعتماد به نفس شما رو میکشه! ” به شما راه های از بین بردن احساس های خود انتقادی و خود سرکوبی قدیم را نشان خواهد داد.

اگر شما مایل هستید که با عادت های منفی خود بجنگید، شما می توانید یاد بگیرید که انعطاف پذیری فکری خودتان را بیشتر کنید و درون خود مرزهای سالمی را به وجود بیاورید و در نتیجه مغزی خواهید ساخت که برای شادی و موفقیت، بهتر و بیشتر عمل خواهید کرد.

این مقاله به شما کمک می کند ابتدا بفهمید که علت نداشتن اعتماد به نفس شما، کدام یک از موانع زیر است و سپس متناسب با هر مانعی، راهکار برای از بین بردن آن مانع آورده شده است.

در ادامه متن با چگونگی شکست دادن ۶ سد و مانع مهم برای برداشتن اعتماد به نفس و رسیدن به شادی و موفقیت آشنا شوید:

۱-     احساس گناه

داشتن حس گناه را اغلب از دوران کودکی یاد گرفته ایم، وقتی که والدین به ما می گفتند: همه ی غذایت را بخور، مگه انسان های گرسنه در آفریقا و هند و … را نمی بینی که چیزی برای خوردن ندارند. من با تمام وجود برای شما و زندگی زحمت می کشم. باز هم شکایت و ناله می کنی؟

6 عادت ذهنی که اعتماد به نفس شما رو میکشه- دنیای روانشناسی
۶ عادت ذهنی که اعتماد به نفس شما رو میکشه- دنیای روانشناسی

با درونی سازی این پیام ها، ما حس می کنیم که مهم نیستیم و نمی توانیم کاری را خوب انجام دهیم. البته داشتن حس گناه در مواقعی که قصد داریم به دیگران یا خودمان آسیب بزنیم مفید است و باعث می شود ما این کار را انجام ندهیم.

با این حال احساس گناه بیش از حد، ما را فلج می کند و باعث می شود ما از لذت زندگی و کار محروم بمانیم.

انواع احساس گناه وجود دارد که محققان تنها یکی را مفید می دانند و آن احساس گناهی است که مانع از آزاد و اذیت دیگران می شود و بقیه احساس گناه ها مضر هستند.

اگر شما به کسی دروغ بگویید، این احساس گناه باعث ایجاد انگیزه ای برای حذف آن رفتار نامناسب و جبران آن برای شما می شود و در این راه به احتمال زیاد روابط و عزت نفس خودتان را بهبود می بخشید و سعی می کنید برای رفع این رفتار اشتباه یعنی دروغگویی تلاش کنید ولی انواع دیگر احساس گناه اثر معکوس دارند.

مثال:

احساس گناه در رابطه با کم کمک کردن به افرادی که مسئولیت پذیر نیستند.

احساس گناه در مورد اینکه شما پول بیشتری نسبت به دوستان و اعضای خانواده ی خود دارید.

احساس گناه در قبال افکار خود( نه اعمالتان) مثلأ فکر حسادت به یک دوست که به تازگی بچه دار شده است.

برای مبارزه با این احساس گناه باید:

باید بدانید که این افکار شما به دیگران آسیب نمی زند بلکه این اعمال شماست که به دیگران آسیب خواهد زد. از اشتباهات گذشته درس بگیرید و سعی کنید هدایا و ثروت های با ارزشی که زندگی به شما داده است را حس کنید.

۲-فکر کردن به اینکه شما فردی شکست خورده هستید:

همه ی انسان ها در زندگیشان دچار شکست خواهند شد. اگر شما تنها از دید شکست به زندگی خودتان نگاه کنید یا دستاوردهایتان را نادیده می گیرید یا آن ها را خیلی کوچک می دانید. این طرز تفکر و احساس باعث می شود در شرایط سخت یک حس عدم تلاش برای مقابله با آن شرایط بد به وجود بیاید.

 میتوان گفت این طرز فکر و احساس، ریشه در زمان رشد شما، وجود والدین بحرانی و مضطرب، نداشتن دوست با خواهر و برادر صمیمی و یا کم توجهی باشد. و یا حتی ممکن است در نتیجه ناامیدی در یکی از دوره های اصلی زندگیتان باشد، مانند طلاق، مجرد ماندن طولانی، نگرفتن مدرک تحصیلی، نداشتن شغل مورد علاقه، و…

و هر وقت این حس شکست در درون شما رشد می کند از رسیدن شما به موفقیت جلوگیری می کند و باعث ایجاد یک حس کمبود در شما می شود و تا همیشه باقی خواهد ماند.

6 عادت ذهنی که اعتماد به نفس شما رو میکشه- دنیای روانشناسی
۶ عادت ذهنی که اعتماد به نفس شما رو میکشه- دنیای روانشناسی

این حس مانند یک پیشگو عمل می کند و باعث می شود که شما دوباره مثل دفعات قبل رفتار کنید و دچار تنبلی و عدم انجام مسئولیت به موقع خود می شوید و یا تبدیل به فرد کمال گرایی می شوید که فقط به جزئیات توجه دارد به جای اینکه به یک تصویر کلی نگاه کنید.

و این احساس باعث می شود وظیفه ی خود را با بی دقتی و سرسری انجام دهید به این علت که شما باور دارید کارتان خوب نیست.

اولین گام در غلبه بر این طرز فکر:

فهمیدن این نکته است که حس شما درست است ولی لازم نیست به آن اعتقاد داشته باشی.

پس هر فرصت جدید یک شروع تازه و یا شانس برای درس گرفتن از گذشته ی خود است و اینکه بتوانی عملی مفید و متفاوت از قبل داشته باشی.

۳-کمال گرا بودن

آیا شما بزرگترین منتقد خودتان هستید؟ شما فکر می کنید که شما در حد استاندارد بالایی که برای خودتان تعریف کرده اید، نیستید؟

کمال گرایی نتیجه ی یک طرزفکر سخت گیرانه نسبت به خودتان  و انتظاراتی است. که از خودتان دارید.

طبق مقاله ای که در مجله ی نقد و بررسی (روانشناسی عمومی) منتشر شده است نشان داده شده که افراد کمال گرا بیشتر حالت های افسردگی و اضطراب را دارند و حتی گاهی با حس خودکشی دست و پنجه نرم می کنند و این حس کمال گرایی در کل برای بدن و ذهن هر دو خطرناک است.

6 عادت ذهنی که اعتماد به نفس شما رو میکشه! دنیای روانشناسی
۶ عادت ذهنی که اعتماد به نفس شما رو میکشه! دنیای روانشناسی

این افراد معمولا اعتماد به نفس شرطی دارند و آن ها تنها زمانی خود را تایید می کنند که بدون عیب و نقص و در نهایت کامل باشند اما واقعیت این است که هیچ کس نمی تواندهمیشه عالی و کامل باشد. کمال گراها همیشه احساسی مانند افراد کلاه بردار و متقلب دارند که همیشه با ترسی که نکند دستشان رو شود، زندگی می کنند.

برای مبارزه با حس کمال گرایی:

–         از باید ها و نبایدها و تفکرات مطلق سیاه و سفید دوری کنید( به مطلب دیدگاه گورخری مراجعه شود)

–         تلاش را در خود نهادینه کنید.

–         به وجود آمدن اشتباهات را یک فاجعه ندانید.

–         برای انجام کارهایتان بازه زمانی مشخص کنید و خود را موظف کنید در آن بازه زمانی کار را به اتمام برسانید.

–         همیشه در حال بررسی و چک کردن کارهایتان نباشید.

–         سعی کنید بر کل کار تمرکز کنید نه جزئیات

–         نسبت به خودتان در شرایط و موقعیت های مختلف مهربان تر باشید و انقدر به خودتان سخت نگیرید.

ادامه ی این مطلب را از در این قسمت بخوانید: ۶ عادت ذهنی که اعتماد به نفس شما رو می کشه!قسمت دوم

منبع: ۶ Mental Habits That Will Wear You Down

ترجمه شده توسط: دنیای روانشناسی

 

درباره مرضیه سرباز

کارشناس ارشد مشاوره هستم. به صورت تخصصی در حوزه کودک فعالیت می کنم. دوست دارم تجربیات دانشگاهی و حوزه کاری ام را از طریق سایت دنیای روانشناسی در اختیار علاقمندان قرار بدهم.

یک نظر

  1. سلام

    ممنون از مطلب

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *